Przepisy z gwiazdnicy pospolitej;
Herbatka z ziela gwiazdnicy;
- �y�k� ��wie�ego ziela zala� szklank�� wrz��tku, odstawi� na 20 minut pod przykryciem,
odcedzi�; pi� po 1 szklance 3 x dziennie przy kuracjach oczyszczaj��cych organizm; dzia��a
przeciwmia�d�ycowo
Odwar z ziela gwiazdnicy;
- 2 łyżki stołowe ziela zalaÄ� 2 szklankami ciepłej wody, ogrzewaÄ� do wrzenia i gotowaÄ� na
wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut; odstawiÄ� na 10 minut, odcedziÄ�; piÄ� po ½
szklanki 3 x dziennie; wspomaga kuracj� odchudzaj�c�
MaśÄ� z gwiazdnicy;
- roztopiÄ� kostkÄ� smalcu, wrzuciÄ� garśÄ� świeżego ziela i podgrzewaÄ� w emaliowanym
naczyniu mieszajÄ�c, aż tłuszcz siÄ� nie spieni;
- odstawi� na 12 godzin i jeszcze raz podgrza�;
- płynny tłuszcz przecedziÄ� przez gazÄ� dobrze odciskajÄ�c zioła;
- przelaÄ� do czystego słoiczka, przechowywaÄ� w lodówce
stosowaÄ� na hemoroidy, podrażnienia skóry, wypryski; łagodzi także świÄ�d po ukÄ�szeniach owadów.
Okłady na chorÄ�, spuchniÄ�tÄ� wÄ�trobÄ�;
- zmiażdżyÄ� 3 garście świeżych pÄ�dów gwiazdnicy z kwiatami, obłożyÄ� nimi brzuch w okolicy wÄ�troby bezpośrednio na skórze; trzymaÄ� przez 30 minut; powtarzaÄ� 2 x dziennie.
Nalewka na zielu gwiazdnicy;
1 czÄ�śÄ� suchego ziela zalaÄ� 3 czÄ�ściami spirytusu, macerowaÄ� trzy tygodnie (szczelne naczynie, ciepłe miejsce). PrzecedziÄ�, zlaÄ� do butelki.
ZażywaÄ� 3 razy dziennie po 20 kropli (poprawa czynności serca, bóle wÄ�troby, żylaki odbytu). Przy chorobach nerek jeśli chcemy wykorzystaÄ� jej moczopÄ�dne działanie zażywaÄ� 3 razy dziennie po 35 – 40 kropli.
Pasta z gwiazdnic�;
- 100 g. liści gwiazdnicy
- 50 g. tartego chrzanu
- 100 g. masła
- sól i pieprz
Drobno pokrojonÄ� gwiazdnicÄ� połÄ�czyÄ� z chrzanem, masłem i przyprawiÄ� do smaku. Pasta może służyÄ� do smarowania pieczywa.
Zupa z gwiazdnic�
- garśÄ� świeżych grzybów
- 1 filiżanka pokrojonych listków gwiazdnicy
- cebula, masło, parÄ� ziemniaków, kwaśna śmietana
- 2 zÄ�bki czosnku, szczypiorek, sól i pieprz, 1,5 l. wody
CebulkÄ� poddusiÄ� na maśle, dodaÄ� pokrojone grzyby, zalaÄ� wodÄ�, dodaÄ� sól i pieprz, pod koniec gotowania dołożyÄ� pokrojone ziemniaki, na samym końcu gdy już bÄ�dÄ� miÄ�kkie, dodaÄ� zmiażdżony czosnek, gwiazdnicÄ�, szczypiorek. Po lekkim ostudzeniu połÄ�czyÄ� ze śmietanÄ�.
Zupa z gwiazdnic�;
- 1,5 l rosołu z kury
- 6 cebul wiosennych, q duży ziemniak, 2 pÄ�czki gwiazdnicy, trochÄ� śmietany, sól, pieprz
Do ugotowanego rosołu dodaÄ� drobno pokrojonÄ� gwiazdnicÄ�, ziemniak i ceble, gotowaÄ� 10 minut. DodaÄ� śmietanÄ� i przyprawy.
Aby nie straciÄ� wartości odżywczych gwiazdnicy, warto dodaÄ� jÄ� pod sam konie gotowania.
Sałatka z gwiazdnicy i czosnku niedźwiedziego;
- duży pÄ�czek gwiazdnicy, garśÄ� świeżego czosnku niedźwiedziego
- 20 g kwaśnej śmietany, przyprawy, 1 gotowane jajko
Zioła posiekaÄ� drobno, wymieszaÄ� ze śmietanÄ� i przyprawami, udekorowaÄ� jajkiem.
Ruski napój z gwiazdnicy;
- 1 p�czek gwiazdnicy, 100 g chrzanu, 2 l wody, 60 g cukru
GwiazdnicÄ� i chrzan rozdrobniÄ� w mikserze, zalaÄ� wodÄ�, odstawiÄ� na 3 – 4 godzin.
OdcedziÄ�, osłodziÄ�, podawaÄ� na zimno.
Napój chłodzÄ�co-wzmacniajÄ�cy.
Projekt pn. Modernizacja oraz wyposażenie punktu Informacji Turystycznej w Czorsztynie
współfinansowany jest w ramach Działania osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego
Na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu ,,Małego Projektu”
Zrealizowany dzięki wdrażaniu Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich Na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona główna | Informacje | Atrakcje turystyczne |
Przyroda | Galeria | Willa Jasna | Kontakt
Copyright © Biuro Obsługi Turystycznej Czorsztyn - czorsztyn.com.pl
Created by DoubleDot