Czosnek niedźwiedzi - przepisy

Susz;

- dobrze wysuszone liście pokruszyć, przetrzeć przez plastikowe sitko lub sproszkować w
   młynku do kawy; zażywać 3 x dziennie ¼ płaskiej łyżeczki.

 

Nalewka;

- drobno pokrojone liście lub cebulki zalać wódką 40% i odstawić w ciepłe miejsce,
   przecedzić, odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce; zażywać 3 x dziennie po 15 kropli z
   wodą.

- zewnętrznie; przemywanie nalewką przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz
  przy opryszczce

 

Napar z czosnku niedźwiedziego;

- 2 łyżki liści czosnku zalać 2 szklanka mi wrzątku, parzyć pod przykryciem 15 – 20 minut

- pić ½ szklanki naparu 3 – 4 razy dziennie

- zewnętrznie; przemywanie naparem przy chorobach skórnych o podłożu bakteryjnym oraz
  przy opryszczce

 

Wino;

- garść drobno pokrojonych liści zalać ¼ ltr dobrego białego wina, krótko zagotować,
  przecedzić, ostudzić i do smaku osłodzić miodem; pić po parę łyków dziennie.

 

Kisielina (przepis gospodyń z Doliny Dunajca);

- 1 ltr ząbków czosnku zmiażdżyć, rozbełtać z litrem miodu i sokiem wyciśniętym z 10
   cytryn, pomieszać i odstawić do lodówki na 1 tydzień; pić po 4 łyżki dolewając wody.

 

Czosnek niedźwiedzi kiszony;
- słoik 0,5l upchać ciasno całymi lub drobno pociętymi liśćmi (mogą być z ogonkami)

- zalać przegotowaną i wystudzoną wodą, usunąć pęcherzyki powietrza

- dodać płaską łyżeczkę soli

- zakręcić, przechowywać w chłodnym pomieszczeniu

Wytrzymuje rok i dłużej; można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek.
 

Czosnek niedźwiedzi kiszony 1;
- oczyszczone liście czosnku zwijać po kilka razem w rulonik, układać w wyparzonych 
  słoikach ( najlepiej o zawartości 3 szklanek) , dosyć ściśle upychając

- na wierzch wsypać po 1 płaskiej łyżeczce soli kamiennej, zalać do pełna letnią
  przegotowaną wodą , zakręcić dobrze nakrętką

- wynieść do chłodnej spiżarki

Wytrzymuje rok i dłużej; można jeść prosto ze słoika lub dodawać do zup i sałatek.
 

Zielne Pesto;

- 2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzeszków (pinii + pistacjowe nadają piękny kolor),
  50 g startego sera dojrzewającego (np. parmezan), 4 – 5 łyżek czosnku niedźwiedziego
   (najlepiej przepuszczonego przez maszynkę do mięsa), 3 łyżki oliwy, do smaku sól i pieprz

- czosnek najlepiej przepuścić przez maszynkę do mięsa – zachowuje największy aromat, ale
  można go również drobno posiekać lub utłuc w moździerzu

- orzechy utrzeć w moździerzu lub zmiksować, dodać ser i czosnek, ucierać na gładką masę

- powoli dodawać oliwę dalej ucierając, przełożyć do czystego słoiczka

- przechowywać w lodówce

Należy zwracać uwagę, by warstwa oliwy zawsze przykrywała pesto.

 

Pesto z czosnku niedźwiedziego;

- ok. 30 listków czosnku, 4 łyżki podprażonych orzeszków piniowych lub włoskich, kilka
  szczypt soli, 5 łyżek mleka kokosowego, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka płatków
  drożdżowych (opcjonalnie)

- listki umyć, zblendować z orzechami i oliwą, miksować, dodać mleko kokosowe, zamieszać,
  dodać płatki, posolić, można wcisnąć odrobinę soku z cytryny.

 

pesto z czosnku niedźwiedziego Pesto z czosnku niedźwiedziego 1;

- 200 g liści z czosnku niedźwiedziego, 50 g orzeszków piniowych, 50 g łuskanych ziaren
  słonecznika, 50 g łuskanych ziaren dyni, 100 g startego parmezanu, 3 ząbki czosnku, 250 do
  300 ml oliwy z oliwek, pieprz, gruboziarnista sól morska

- wszystkie ziarna podprażyć na suchej patelni ta, aby nie zmieniły zbytnio koloru

- liście czosnku niedźwiedziego posiekać, ząbki czosnku przecisnąć przez praskę

- do malaksera włożyć liście i ząbki czosnku, uprażone ziarna, zalać oliwą i dobrze
  zmiksować

- wymieszać masę z serem, doprawić solą i pieprzem; jeśli masa będzie zbyt gęsta,
  rozcieńczyć oliwą

- włożyć do wyparzonych słoiczków, nalać na wierzch oliwę (by zablokować dostęp
  powietrza), szczelnie zamknąć

- słoiczki owinąć w folię aluminiową (brak światła zachowa zielony kolor) i przechowywać w
  lodówce nawet pół roku

 

Czosnek solony;

- liście czosnku niedźwiedziego zebrane przed kwitnieniem poszatkować, ułożyć warstwami
  w słoiku przesypując solą i dobrze ubijać

- zalać oliwą z oliwek, słoiki zakręcić i trzymać w ciemnym, chłodnym miejscu

 

Zimny sos serowy;

- 100 g startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanych listków czosnku niedźwiedziego, sól,
  pieprz, ½ szklanki majonezu

- wszystkie składniki dokładnie wymieszać, schłodzić; podawać jako pastę do chleba, dodatek
  do jaj na twardo, lub do wędlin

 

Pasta twarogowa z czosnkiem niedźwiedzim;

- 100 g twarogu, 2 ugotowane na twardo jajka, 2 łyżki masła, 2 łyżki jogurtu, 1 łyżeczka pasty
   sardelowej, 2 łyżki usiekanych listków czosnku, pieprz

- białka jajek drobno posiekać; żółtka utrzeć z masłem, jogurtem, pastą sardelową, pieprzem i
   twarogiem na jednolitą masę

- połączyć z listkami czosnku i białkami jajek, wymieszać, lekko schłodzić.

 

Pasta z czosnku niedźwiedziego Pasta z czosnkiem niedźwiedzim;

- 30 g czosnku niedźwiedziego, 80 g orzeszków nerkowca, 50 g parmezanu, 5 łyżek oliwy z
  oliwek

- czosnek i orzeszki zmiksować w blenderze, dosypać parmezanu i wlać oliwę

Można ją stosować do grzanek z bagietek, do wiosennego grilla, lub stosować w zastępstwie pesto.

 

 

Chrzan z czosnkiem niedźwiedzim Chrzan z czosnkiem niedźwiedzim;

- 2 łyżki startego chrzanu, 2 ugotowane na twardo jajka, 10 liści czosnku niedźwiedziego,
   jogurt naturalny, sól, łyżeczka cukru, szczypta pieprzu

- chrzan, jajka, czosnek, cukier i pieprz zmiksować w blenderze, dodając powoli po łyżce
  jogurtu, do uzyskania konsystencji kremowej, doprawić solą

- podawać do zimnych wędlin; można go przechowywać w lodówce przez ok.1 tydzień

 

oeufcocotte2 Czosnek niedźwiedzi i zapiekane jajka;

- 2 do 3 łyżek masła lub oliwy z oliwek, 200 g pieczarek, 1 szalotka lub mała cebula, 2 do 3
  liści czosnku niedźwiedziego, ok. 180 ml śmietany, 120 g żółtego twardego ostrego sera, 4
  jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, szczypiorek do dekoracji, masło do smarowania
  foremek

- szalotkę (cebulę) drobno poszatkować i zeszklić na maśle

- dodać oczyszczone i starte na grubych oczkach pieczarki, udusić, doprawić do smaku

- liście czosnku poszatkować, dodać do pieczarek po zdjęciu ich z ognia

- foremki dobrze wysmarować masłem, na dno wlać 1 do 2 łyżek śmietany, nałożyć 1 do 2
  łyżki startego sera, odrobinę gałki muszkatołowej, 2 do3 łyżek uduszonych pieczarek, na to
  znów trochę startego sera, 1 do 2 łyżek śmietany, odrobinę gałki muszkatołowej, na koniec
  wbić jajko i posypać serem

- piec w kąpieli wodnej ok. 10 do 12 minut w temp/ 1800 C

- przed podaniem udekorować szczypiorkiem

 

 Kremowa zupa z czosnku niedźwiedziego;

- 450 g ziemniaków, 200 g porów, 30 g masła, 80 ml bulionu z kurczaka, 50 g czosnku
   niedźwiedziego, sól, pieprz

- masło roztopić w garnku, dodać pokrojone pory i smażyć kilka minut

- wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, doprowadzić do wrzenia, przykryć i
  gotować na małym ogniu 20 minut

- dodać posiekane liście czosnku, krótko zupę zagotować, następnie zmiksować

- doprawić do smaku solą i pieprzem

 

Napój jogurtowy;
Jogurt z dużej butelki przelać do dzbanka, dodać starty zielony ogórek (najpierw odcisnąć wodę), 3 poszatkowane listki czosnku, kilka posiekanych listków mięty; doprawić do smaku solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny; wyśmienicie gasi pragnienie w czasie upałów.

 

Dip jogurtowy;

- 1 szklanka jogurtu naturalnego, 1 łyżka posiekanej i sparzonej pokrzywy, 1 łyżka
   posiekanego czosnku niedźwiedziego, sól, pieprz

- wszystkie składniki dokładnie rozdrobnić w blenderze

Podawać np. do grillowanych mięs.

 

 

serek_kozi_ziola2Serek z ziołami;

- można stosować ser krowi lub kozi, oraz mieszankę posiekanych ziół (np. czosnek
  niedźwiedzi, pietruszkę, szczypiorek)

- jeśli serki są dosyć suche, smarujemy je najpierw oliwą z oliwek, następnie dokładnie
  obtaczamy w posiekanych ziołach z dodatkiem soli i pieprzu i lekko je dociskamy, by
  dokładnie przykleiły się do sera; można udekorować jadalnymi kwiatami

 

Mrożone liście;

- sporządzamy jak każde inne zioła, zachowują długo swoją wartość i aromat

 

 Bułki ślimaczki z czosnkiem niedźwiedzim;

- 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka soli, 20 g świeżych drożdży, 1 jajko, 250 ml mleka, 3 łyżki
  oliwy, 4 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego, olej do smarowania formy

- wsypać do miski mąkę, sól, pokruszone drożdże, mleko jajko, wymieszać aż ciasto będzie
  odchodziło od naczynia

- wyjąć ciasto na stolnicę, podsypać mąką i dalej wyrabiać aż przestanie się kleić

- przełożyć ciasto do miski oprószonej mąką, przykryć odstawić do wyrośnięcia (ma podwoić
  swoją objętość)

- ciasto wyrobić jeszcze chwilę, rozpłaszczyć rękami i rozwałkować na prostokąt 30x40 cm

- posmarować go oliwą i rozsypać równo czosnek, zawinąć jak roladę

- pokroić ostrym nożem na 12 równych części

- ułożyć kawałki w nasmarowanych wcześniej oliwą foremkach (muffinkach), odstawić na 20 do 30 minut do wyrośnięcia

- piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 – 30 minut w temp. 2000 C

 

 Sałatka z soczewicy, awokado i czosnkiem niedźwiedzim;

- 100 do 120 g zielonej soczewicy, 1 awokado, garść kwiatów czosnku niedźwiedziego
   (można go zastąpić szczypiorkiem, rukolą lub sałatą)

- dressing; 5 do 6 łyżek oliwy, sok z  ½ cytryny, ½ łyżeczki kminu rzymskiego, ½ łyżeczki
   sproszkowanej papryki, 1 łyżka posiekanych liści mięty, 1 łyżka posiekanych pączków
   czosnku niedźwiedziego, sól, świeżo mielony pieprz

- soczewicę opłukać i ugotować w lekko osolonej wodzie; odcedzić i ostudzić

- przygotować sos vinaigrette; posiekane zioła wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny i
  przyprawami

- połączyć liście rukoli lub sałaty z soczewicą i kwiatami czosnku niedźwiedziego; delikatnie
  wymieszać z sosem

- na wierzchu ułożyć kawałki awokado

 

 Pomidory w sosie z czosnku niedźwiedziego;

- 3 pomidory, 1 cebula, 7 liści czosnku niedźwiedziego, 4 łyżki naturalnego jogurtu, 1 łyżka
   śmietany, pieprz kolorowy, sól morska

- cebulę posiekać i posolić, odstawić by zmiękła

- pomidory umyć, osuszyć, pokroić w kawałki

- na półmisek układać warstwę posiekanej cebuli i kawałki pomidora

- sos; liście czosnku pokroić, zmiksować z jogurtem i śmietaną, doprawić solą i pieprzem

- sos schłodzić i zalać pomidory z cebulą; podawać zimne

 

 

Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju Czosnek niedźwiedzi marynowany w oleju;

- 300 do 500 g liści lub samych łodyżek czosnku niedźwiedziego

- sól

- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy

Czosnek ciasno ułożyć w słoiku, lekko posolić, zalać oliwą.

Czekać, aż ulecą bąbelki powietrza, szczelnie zakręcić. Przechowywać w suchym, zaciemnionym i chłodnym miejscu.

Podawać do mięs, jako dodatek sałatek, makaronów.

 

                                                                                                                        Zebrał i opracował

                                                                                                                       Andrzej Mikołajewicz


Projekt pn. Modernizacja oraz wyposażenie punktu Informacji Turystycznej w Czorsztynie
współfinansowany jest w ramach Działania osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego
Na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu ,,Małego Projektu”
Zrealizowany dzięki wdrażaniu Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich Na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Strona główna | Informacje | Atrakcje turystyczne | Przyroda | Galeria | Willa Jasna | Kontakt

Copyright © Biuro Obsługi Turystycznej Czorsztyn - czorsztyn.com.pl
Created by DoubleDot