Herbatka z cząbru;
- 100 g ziela cząbru
- 50 g liści jeżyny
Liście wymieszać; 3 łyżki ziół zalać 4 szklankami wody; zagotować, zostawić pod przykryciem do naciągnięcia przez 10 minut; przecedzić, pić ciepłą w ciągu dnia.
Stosuje się ją przy oczyszczaniu jelit
Napar z cząbru;
- 5 g ziela, 1 szklanka wrzącej wody; gotować 2-3 minut, naciągać 10 minut
Popijać 1 szklankę 3 x dziennie po posiłku przy biegunkach, przewlekłych nieżytach przewodu pokarmowego, nerwicy żołądka, nerwicy ogólnej, wzdęciach, blednicy, ogólnym osłabieniu, pasożytach jelit.
Napar z cząbru;
- 1 łyżkę ziela zalać szklanką wrzątku; po 15 minutach odcedzić.
Pić po ¼ szklanki naparu przed jedzeniem na trawienie 2 – 3 razy dziennie. Po jedzeniu napar działa wiatropędnie
Napar z cząbru;
- 2 łyżki ziela cząbru, 2 łyżki ziela srebrnika, 1 łyżka korzenia rdestu wężownika zalać
szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem w cieple przez 1 godzinę; odcedzić.
Pić 2 razy dziennie po 1 szklance naparu na katar kiszek (wg prof. Muszyńskiego)
Mieszanka stosowana przy przewlekłych biegunkach;
- po 2 części cząbru i pięciornika gęsiego o 1 część kłącza pięciornika kurze ziele; 1 łyżkę
stołową mieszanki zalać szklanką wrzątku, trzymać pod przykryciem w cieple przez 1
godzinę; odcedzić.
Pić kilka razy dziennie po 1.4 szklanki między posiłkami.
Przy łagodniejszych biegunkach stosuje się też mieszanki cząbru z owocami czarnej jagody i liśćmi orzecha włoskiego.
Kąpiel z cząbrem;
- 2 łyżki cząbru zalać 1 litrem wrzącej wody; parzyć przez 15 – 20 minut; dodać do wody
Płukanka do ust:
wykonać napar; 2 łyżeczki suszonego cząbru zaparzyć pod przykryciem, odcedzić;
płukać nim jamę ustną.
Niweluje objawy zapalne, działa odkażająco oraz goi niektóre owrzodzenia.
Informacje zawarte w artykule mają charakter wskazówek. W żadnym wypadku nie mogą zastąpić porad i zaleceń lekarza.
Nalewka cząbrowo-miodowa;
- 3 g suszonego ziela cząbru
- 1 ltr wódki czystej 40 – 45%
- 1 łyżka stołowa miodu gryczanego
Ziele cząbru zlać wódką i dodać miód; naczynie szczelnie zamknąć i zostawić w ciepłym miejscu na 1 miesiąc.
Nalewkę przecedzić, rozlać do butelek, odstawić do dojrzewania na co najmniej pół roku.
Nalewka poprawia perystaltykę jelit, pobudza wydzielanie soków trawiennych i działa wiatropędnie.
Czosnek w zalewie ziołowej z cząbrem;
- 30 dkg młodego czosnku
- 1 ltr osolonego wrzątku
- 3 do 4 duże gałązki kopru
- 3 łyżki cząbru
- … ltr białego wina
- 1/8 ltr octu
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cukru
- 1/8 ltr oliwy z oliwek
Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku, zagotować.
Odcedzić, przelać zimną wodą, odsączyć.
Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.
Zagotować wino z octem, solą, cukrem; gotować mieszając.
Wlać zalewę do słoja do wysokości 3 cm poniżej krawędzi.
Ostrożnie dodać oliwę; gdy zalewa ostygnie, słój zamknąć.
Przechowywać w chłodnym miejscu.
Bób duszony ze śmietaną i cząbrem;
- 0,8 kg bobu
- 100 ml śmietany 18%
- 2 łyżki masła
- 2 gałązki cząbru (lub 1 łyżeczka cząbru suszonego)
- cukier, sól, pieprz
Bób opłukać, zalać wrzącą i lekko osoloną wodą; gotować przez 10 – 15 minut.
Odcedzić, gdy przestygnie – obrać z łupin.
W garnku roztopić masło, dodać śmietanę, wsypać bób, dodać cząber; doprawić cukrem, solą i pieprzem.
Dusić bez przykrycia na małym ogniu przez 15 minut; po zdjęciu z ognia wyjąć gałązki cząbru; podawać gorący.
Bób suszony należy przed gotowaniem moczyć przez około 10 godzin.
Fasolka szparagowa z boczkiem i cząbrem;
- 750 g zielonej fasolki szparagowej, pęczek świeżego cząbru
- 125 g przerośniętego boczku
- sól, 60 g masła
Fasolkę gotować w lekko osolonej wodzie razem ze związanym w pęczek zielem cząbru przez 10 minut, następnie cząber wyjąć z garnka.
Boczek pokroić w cienkie paski i wysmażyć na patelni.
Fasolkę odsączyć, ułożyć na półmisku, obłożyć boczkiem.
Podawać do kotletów mielonych i ziemniaków z wody.
Kaczka z cząbrem;
- 1 kaczka, wątróbka z kaczki
- 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 mała bułka, 1 szklanka koniaku
- suszone zioła; cząber, tymianek rozmaryn
- 3 pomidory, sól, pieprz czarny mielony.
Wątróbkę drobno pokroić, utrzeć z posiekaną cebulą, zmiażdżonym czosnkiem, rozdrobnioną bułką i ziołami, skropić koniakiem i odstawić na 15 minut do lodówki.
Masą natrzeć sprawioną i osuszoną tuszkę kaczki zewnątrz i wewnątrz, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Tuszkę posolić, popieprzyć, umieścić w brytfance, dodać obrane ze skórki pomidory, podlać odrobiną wody, upiec w gorącym piekarniku polewając sosem.
Kaczkę podzielić na części i przez chwilę dusić w sosie.
Podawać z ziemniakami.
Karkówka z cząbrem
- 1 do 1,5 kg karkówki
- ½ szklanki oleju
- kilka gałązek świeżego cząbry, 2 do 3 łyżeczki suszonego cząbru, 1 do 2 łyżeczki
majeranku, 1 łyżeczka tymianku
- pieprz ziołowy, pieprz czarny, szczypta soli, papryka mielona słodka i ostra, zioła
prowansalskie
Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić na plastry.
Przyprawy wymieszać z olejem.
Świeży cząber posiekać i dodać oleju.
Przygotowaną marynatą posmarować każdy plaster karkówki, włożyć na dobę do lodówki.
Smażyć karkówkę z obu stron na grillu lub upiec w piekarniku.
Udziec wieprzowy z cząbrem;
- 700 g udźca wieprzowego bez kości
- 1 cebula, 5 szyszkojagód jałowca, 1 łyżka świeżego posiekanego cząbru (lub 1 łyżeczka
suszonego, mielony czarny pieprz, 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki masła, 1 szklanka jasnego piwa, 1 łyżka mąki pszennej
Obrany czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z solą, utłuczonym jałowcem, wymieszać z cząbrem.
Mięso podzielić na 5 porcji, natrzeć przygotowaną przyprawą, odstawić do lodówki na 2 godziny.
1 łyżkę masła roztopić w brytfance, włożyć mięso oprószone mąką, posypać pokrojoną w wiórki cebulą, skropić drugą łyżką roztopionego masła; piec w piekarniku w temperaturze 2000C; mięso obrócić i piec jeszcze 30 minut.
Pod koniec pieczenia wlać piwo.
Gotowe mięso wyjąć, sos przecedzić, zagęścić, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Udziec podawać polany sosem z kluskami śląskimi lub kładzionymi i surówką.
Projekt pn. Modernizacja oraz wyposażenie punktu Informacji Turystycznej w Czorsztynie
współfinansowany jest w ramach Działania osi 4 LEADER Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013
Z udziałem środków Europejskiego Funduszu Rolnego
Na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich z zakresu ,,Małego Projektu”
Zrealizowany dzięki wdrażaniu Lokalnej Strategii Rozwoju Stowarzyszenia Lokalna Grupa Działania „Gorce-Pieniny”
Instytucja zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich Na lata 2007-2013 Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Strona główna | Informacje | Atrakcje turystyczne |
Przyroda | Galeria | Willa Jasna | Kontakt
Copyright © Biuro Obsługi Turystycznej Czorsztyn - czorsztyn.com.pl
Created by DoubleDot